ΤΖΑΚ ΡΑΣΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ

ΤΖΑΚ ΡΑΣΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ(JACK RUSSELL TERRIER)
Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, χάρη στον αιδεσιμότατο Τζακ Ράσσελ, ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τερριέρ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων, και συγκεκριμένα της αλεπούς.





tn_jack_russell_2tn_jack_russell_closetn_jack_russell_puppytn_so...cute
Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ έχει σήμερα φανατικούς θαυμαστές ανά το παγκόσμιο, κυρίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του ζωηρού χαρακτήρα του. Δεν είναι όμως σκύλος για τον καθένα. Οποιοσδήποτε μελλοντικός ιδιοκτήτης ενός Τζακ Ράσσελ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σκύλος αυτός έχει ανεξάντλητη ενέργεια, πεισματάρικο χαρακτήρα και την εκπληκτική ικανότητα να πηδά από φράκτες και να σκάβει τούνελ...διαφυγής στην αυλή. Με την κατάλληλη όμως μεταχείριση, στα χέρια ενός ενημερωμένου ιδιοκτήτη, το Τζακ Ράσσελ μπορεί να γίνει ένας αφοσιωμένος και πραγματικά απολαυστικός σύντροφος για όλη την οικογένεια.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ύψος : 25 – 38cm
Βάρος : 6 – 8 Kg
Χρώμα και Τρίχωμα : Το κυρίαρχο χρώμα είναι το άσπρο (περισσότερο από 51%), με σημάδια σε χρώμα μαύρο, καφέ, καστανοκόκκινο ή συνδυασμό των δύο ή και των τριών χρωμάτων. Τα σημάδια παρουσιάζονται στο κεφάλι και στη βάση της ουράς.
Το τρίχωμά του χωρίζεται σε τρεις τύπους. Μπορεί να είναι λείο, 1cm μακρύ, τραχύ, με μήκος μέχρι και τα 10cm ή κάτι μεταξύ των δύο, μεομοιόμορφο μήκος μεταξύ 1cm και 10cm ή κοντό τρίχωμα και μακρύτερο τρίχωμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Και στις τρεις περιπτώσεις, το τρίχωμα είναι πυκνό αλλά όχι μαλακό.
tn_jack_russell_smoothtn_jack_russell_roughtn_jack_russell_broken
Λείο τρίχωμαΤραχύ τρίχωμαΕνδιάμεσο λείο προς τραχύ
Έχει μικρό αλλά βαθύ στέρνο, αυτιά σε σχήμα V και παραδοσιακά «κομμένη ουρά». Τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά, σκουρόχρωμα και σπινθηροβολούν από ενέργεια, ζωντάνια και εξυπνάδα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Μην αφήσετε το μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει! Το Τζακ Ράσσελ είναι ένας «μεγάλος σκύλος, σε μικρό σώμα».
Έχει τρομερή ενέργεια, χαρούμενο και ατρόμητο ταμπεραμέντο και φαίνεται να μην εξαντλείται με τίποτα! Απολαμβάνει να παίζει, να κυνηγά και να εξερευνά και είναι πραγματικά διασκεδαστικός σύντροφος. Στα χέρια ενός ενημερωμένου ιδιοκτήτη και με την κατάλληλη εκπαίδευση, το Τζακ Ράσσελ είναι ένας τρυφερός, πιστός, αξιαγάπητος φίλος.
Μια και παραδοσιακά θεωρείται «εργασιακό Τερριέρ», το Τζακ Ράσσελ κουβαλά μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για την εργασία που έπρεπε να επιτελεί. Να γαβγίζει δηλαδή στη λεία του –κατά κύριο λόγο την αλεπού- , για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εντοπίζει το σκύλο όταν βρίσκεται κάτω από τη γη και επίσης να σκάβει για να βγάλει τη λεία από τη φωλιά της. Έτσι, αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν σήμερα ένα Τζακ Ράσσελ για να τους συντροφεύει στο...κυνήγι της αλεπούς, εντούτοις θα πρέπει να «ανεχτούν» τα γονίδια που κουβαλά και τα οποία τον καθιστούν πολύ φωνακλά και θορυβώδη σκύλο και μανιακό με το σκάψιμο!
Έχει την ικανότητα να σκάβει τούνελ...διαφυγής, όπως επίσης και να πηδά πολύ ψηλά και να σκαρφαλώνει, πράγμα που τον καθιστά ειδικό στις αποδράσεις από την αυλή. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα ψηλό και ανθεκτικό φράκτη αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Τζακ Ράσσελ.
Έχετε επίσης το νου σας όταν το βγάζετε για βόλτα χωρίς το λουρί του. Το δυνατό του ένστικτο για περιπλάνηση και εξερεύνηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Η σωστή εκπαίδευση είναι ίσως η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή. Έτσι, και το σκυλάκι σας θα μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα στη εξοχή χωρίς το λουρί του και εσείς θα είσαστε ήσυχοι ότι δεν θα απομακρυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί ή να τραυματιστεί.
Σε γενικές γραμμές, το Τζακ Ράσσελ είναι φιλικό και ευγενικό με παιδιά, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά στο σκύλο. Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την πρώτη επαφή παιδιού – σκύλου και να επιβλέπουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Τζακ Ράσσελ είναι ιδιαίτερα κτητικό με την περιοχή του και δεν ανέχεται οποιουδήποτε είδους κακομεταχείριση, ακόμα και την ασυνείδητη κακομεταχείριση που μπορεί να προέρχεται από ένα μικρό παιδάκι. Γενικά, δε συνιστάται σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 6 ετών.
Αν και τα περισσότερα είναι φιλικά με άλλους σκύλους, εντούτοις μπορεί να παρουσιάσουν επιθετικότητα, ιδιαίτερα με σκύλους του ιδίου φύλου. Η επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τον ατρόμητο χαρακτήρα του Τζακ Ράσσελ, μπορούν να το βάλουν σε μπελάδες, καθώς μπορεί να μπλεχτεί σε καβγάδες με μεγαλύτερους σκύλους. Το Τζακ Ράσσελ φαίνεται να μην έχει επίγνωση του μεγέθους του και αν και πολλοί σκύλοι ξεγελιούνται από την τόλμη που επιδεικνύει και υποχωρούν, αρκετές φορές δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατό του. Η συνεπής εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία για το μετριασμό του φαινομένου αυτού.
Έχει δυνατό το κυνηγετικό του ένστικτο και συνεπώς δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με μικρά ζώα όπως γάτες, πουλιά, κουνελάκια ή χάμστερ. Ακόμα και αν μεγαλώσει από κουτάβι με άλλα ζώα, δεν μπορείτε ποτέ να είσαστε βέβαιοι ότι η γάτα ή το χάμστερ σας θα είναι ασφαλή κοντά του.
Συνδέεται στενά με τον ιδιοκτήτη του ή ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, σε σημείο που πολλές φορές επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά στοχεύοντας να προστατέψει ή και να διασφαλίσει αυτό που όπως το Τζακ Ράσσελ πιστεύει, δικαιωματικά του ανήκει. Τέτοιου είδους συμπεριφορά θα πρέπει να αποθαρρυνθεί από τα αρχικά στάδια της ζωής του.
Αν και πάρα πολύ έξυπνο, το Τζακ Ράσσελ είναι πεισματάρικο και αποφασιστικό. Μπορεί να το βρείτε δύσκολο να το εκπαιδεύσετε. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση, η οποία είναι καλύτερο να γίνει από ειδικό. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τόσο πείσμα και θέληση όσο και το Τζακ Ράσσελ για να καταφέρει να επιβληθεί. Μόλις ο σκύλος αντιληφθεί ότι ο ιδιοκτήτης του έχει αδύναμα σημεία, θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση, αναλαμβάνοντας τη θέση του «αρχηγού της οικογένειας».
Χρειάζεται άσκηση, χώρο για να τρέχει και να παίζει, όπως επίσης και πειθαρχία και αρκετή σημασία για να είναι χαρούμενο και ικανοποιημένο. Δεν αντέχει να μένει μόνο του για πολλές ώρες στο σπίτι και ακόμα και αν απουσιάζετε για λίγο μόνο, να είσαστε έτοιμοι για μια ενθουσιώδη υποδοχή και εφοδιασμένοι με πολλή όρεξη για παιχνίδι. Η έλλειψη συντροφιάς, εκπαίδευσης, άσκησης και πειθαρχίας, είναι η πηγή των προβλημάτων συμπεριφοράς που παρουσιάζει το Τζακ Ράσσελ. Γαβγίζει ακατάπαυστα, σκάβει μανιωδώς σε σημεία στην αυλή αλλά και μέσα στο σπίτι και συχνά καταφέρνει να αποδράσει από την αυλή, όσο ψηλός και αν είναι ο φράκτης! Αν μείνει μόνο του για πολύ ώρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εφεύρει διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους να εκτονωθεί, καταστροφικούς όμως για το σπίτι και τα υπάρχοντά σας. Γι’ αυτό και οι εκτροφείς του είδους συνιστούν να το εκπαιδεύετε να μένει σε ειδικό κλουβί όταν δεν είσαστε παρόν.
Είναι εξαιρετικά έξυπνος σκύλος, αποτελώντας συνεχή πρόκληση για τον ιδιοκτήτη. Μην εφησυχαστείτε, όσο εκπαιδευμένοκαιπειθαρχημένο και αν είναι. Πολύ συχνά, φαίνεται ότι τα πανούργα Τζακ Ράσσελ, εκπαιδεύουν τον ιδιοκτήτη τους πριν αυτός καταλάβει τι έγινε!
Η ενέργεια και ζωντάνια του Τζακ Ράσσελ, όπως επίσης και το «βολικό» του μέγεθος, ωθούν πολλούς στη απόφαση να υιοθετήσουν ένα. Προσοχή όμως! Αν και μπορεί να βρίσκετε χαριτωμένο ένα σκυλάκι με αυτά τα γνωρίσματα, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι έχει πολύ δυνατά ένστικτα, τα οποία ούτε μπορείτε αλλά ούτε και πρέπει να εξαλείψετε. Αναλογιστείτε λοιπόν αν έχετε αυτά που χρειάζεται για να αποκτήσετε ένα Τζακ Ράσσελ και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του παρέχετε τα απαραίτητα για να είναι και αυτό, αλλά και εσείς ικανοποιημένοι και χαρούμενοι. Το πανέξυπνο και αεικίνητο Τζακ Ράσσελ θα σας ενθουσιάσει με τις ικανότητές του και θα σας διασκεδάσει με την κωμική προσωπικότητά του, αλλά από την άλλη θα σας εξαντλήσει και πολλές φορές θα σας φτάσει στα όριά σας. Ένα είναι το σίγουρο. Η ζωή με ένα Τζακ Ράσσελ είναι μια συνεχής περιπέτεια!

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Και οι τρεις τύποι τριχώματος είναι εύκολοι στην περιποίηση. Το μόνο που χρειάζονται είναι τακτικό βούρτσισμα.
Το Τζακ Ράσσελ χρειάζεται πολύ άσκηση. Πρέπει να έχετε το χρόνο να το παίρνετε καθημερινές, μεγάλες βόλτες γιατί είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική αλλά ακόμη περισσότερο για την πνευματική του κατάσταση.
Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι λαμβάνει αρκετή άσκηση, αλλά είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτι που έχει τουλάχιστον μετρίου μεγέθους αυλή.
Γενικά όμως, όσο περισσότερο χώρο έχει στη διάθεσή του για τρέξιμο, κυνήγι και παιχνίδι, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι.
Οι βόλτες στην εξοχή ή σε κάποιον άλλο ασφαλές ανοιχτό χώρο, είναι πολύ σημαντικές για τη φυσική και πνευματική ισορροπία του Τζακ Ράσσελ. Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί είναι ζήτημα λεπτών προτού ο αγαπημένος σας φίλος εξαφανιστεί από το οπτικό σας πεδίο, παρακινούμενος από το κυνηγετικό του ένστικτο και την χωρίς όρια ενέργειά του.

ΥΓΕΙΑ
Θεωρείται πολύ υγιής ράτσα. Μερικά Τζακ Ράσσελ είναι επιρρεπή σε ασθένειες του ματιού, κώφωση και βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου, γνωστή ως Legg-Calve-Perthes Disease. Τα περισσότερα Τζακ Ράσσελ, φθάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, διατηρώντας την ενεργητικότητα και ζωντάνια τους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
15 χρόνια.

Category: 0 σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου