ΤΑ ΛΙΠΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



2394253299_97907f9a9f
Οι Νέες Έρευνες Δείχνουν
Τα λίπη είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Επίσης παρέχουν προστασία από το κρύο και προστατεύουν τις νευρικές ίνες στο σώμα. Παρέχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από ό,τι οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες και βελτιώνουν τη γεύση στο φαγητό του σκύλου.Ενώ πολλές μάρκες εμπορικών σκυλοτροφών προσφέρουν χαμηλή ποσότητα λίπους στη διατροφή σκύλων για μείωση του βάρους τους, αυτό στην πραγματικότητα αυξάνει την όρεξη για φαγητό, καθώς το λίπος είναι απαραίτητο για την ενέργεια και βοηθά να χορταίνει ο σκύλος.


Τα λίπη δεν επηρεάζουν τους σκύλους με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν τους ανθρώπους, όσων αφορά τη χοληστερόλη και τις καρδιακές νόσους. Οι σκύλοι είναι σαρκοφάγα ζώα και δεν έχουν προδιάθεση για φραγμό των αρτηριών λόγω χοληστερόλης ούτε για εγκεφαλική συμφόρηση. Η υψηλή χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια στα σκυλιά μπορεί να σημαίνουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις υγείας, όπως υποθυρεοειδισμός, διαβήτης ή νόσος του Cushing. Αν οι εξετάσεις του σκύλου σας δείξουν ανεβασμένη χοληστερόλη, κάντε οπωσδήποτε εξετάσεις αίματος για αυτές τις αιτίες.
Τέλος, τα λίπη αποτελούν μία πηγή για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η διατροφή των σκύλων πρέπει να έχει μια καλή πηγή λίπους, ώστε να διατηρούνται επαρκή επίπεδα λιπαρών οξέων. Το ταγκιασμένο λίπος ή το κακής ποιότητας λίπος μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια αυτών των λιπαρών οξέων. Ανεπάρκεια απαραίτητων λιπαρών οξέων παρατηρείται συχνότερα σε κακής ποιότητας τρίχωμα και δέρμα, όπως με φαγούρα, δερματίτιδα και πιτυρίαση. Μια καλή πηγή Βιταμίνης Ε είναι επίσης συνιστώμενη για την καλύτερη απορρόφηση των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Τα δύο βασικά λιπαρά οξέα που συζητιούνται συχνότατα για τη διατροφή είναι τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6. Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στις ζωικές πηγές, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Μικρότερες ποσότητες βρίσκονται στο μοσχάρι. Μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκονται σε φυτικές πηγές, όπως η ελιά, ο ηλιόσπορος και άλλα έλαια φυτών. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι λιγότερο κοινά σε ιχθυέλαια, λινέλαιο(λάδι από λιναρόσπορο) θαλασσινές πηγές, όπως σπιρουλίνα και μπλε πράσινη άλγη.
Από τη στιγμή που τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται φυσικά στη διατροφή (ζωικό λίπος και φυτικές πηγές), δεν είναι απαραίτητο να τα προσθέσουμε στη διατροφή του σκύλου. Η έρευνα είναι ακόμη ατελής σχετικά με τη βέλτιστη ισορροπία Ωμέγα-6 με Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά για την ώρα πιστεύεται ότι είναι περίπου 5:1 έως 10:1. Αφού οι περισσότερες τροφές ήδη περιέχουν μεγάλες ποσότητες Ωμέγα-6 (κρέας, λίπος και φυτά) είναι σημαντικό να προσθέσουμε καλές πηγές Ωμέγα-3 στην καθημερινή διατροφή του σκύλου.
Οι καλύτερες πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βρίσκονται στα έλαια του σώματος των ψαριών, όπως τοσολωμέλαιο και το ιχθυέλαιο. Το μουρουνέλαιο είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς είναι χαμηλότερο σε Ωμέγα-3 και πολύ υψηλό σε Βιταμίνες Α και DΤο ιχθυέλαιο έχει ένα έτοιμο διαθέσιμο τύπο ωμέγα 3, που ονομάζεται EPA και DHA. Τα έλαια που βασίζονται σε φυτά, όπως το λινέλαιο (flaxseed oil), περιέχουνALA, το οποίο πρέπει να μετατραπεί στο σώμα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί. Τα περισσότερα σκυλιά δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη μετατροπή, πράγμα που οδηγεί σε μεγάλες ποσότητες ωμέγα 6 από την ίδια πηγή, αλλά όχι σε αρκετό ωμέγα 3. Μία αναλογία υψηλή σε ωμέγα 6 και όχι σε ωμέγα 3 προωθεί τις φλεγμονές, άσχημο τρίχωμα, αλλεργίες και προβλήματα δερματικά.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~PetCorner.Gr~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
«Ενώ οι λιναρόσποροι και το λινέλαιο δεν είναι επιζήμια για τα κατοικίδια και παρέχουν ορισμένα βασικά ωμέγα 6 και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, το λινέλαιο είναι μια πηγή αλφαλινολεϊκού οξέος(ALA), ένα ωμέγα 3 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε EPA και DHA. Πολλά ζώα(πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων και των σκύλων) και μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να μετατρέψουν το ALA σε αυτά τα άλλα περισσότερο δραστικά και μη-φλεγμονώδη ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, επειδή έχουν ανεπάρκεια κάποιων ενζύμων που χρειάζονται για να γίνει η μετατροπή. Σε μια έρευνα για ανθρώπους, το λινέλαιο φάνηκε αναποτελεσματικό στη μείωση συμπτωμάτων ή στην αύξηση EPA και DHA. Επομένως, δε συστήνω το λινέλαιο σαν συμπλήρωμα λιπαρών οξέων για κατοικίδια με ατοπική δερματίτιδα (προβλήματα δέρματος λόγω περιβαντολλογικών αλλεργιών). Αντιθέτως, ψάξτε για ιχθυέλαιο, το οποίο παρέχει EPA και DHA
Άλλα πλεονεκτήματα των λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν έλεγχο φλεγμονών, βοήθεια σε καρδιακές νόσους, βοήθεια στη θεραπεία κατά του καρκίνου, στην αρθρίτιδα και στις ασθένειες των νεφρών. Στις καρδιακές νόσους και στον καρκίνο, η καχεξία(καταστροφή των μυών) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. η καχεξία προκαλείται από υπερβολική παραγωγή κυτοκίνης. Υψηλές δόσεις ιχθυέλαιου (1000mg για κάθε 4,5 κιλά σωματικού βάρους) έχουν βρεθεί ότι καταστέλλουν την κυτοκίνη, συνεπώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής διατηρώντας την ακεραιότητα των μυών της καρδιάς και μειώνοντας την απώλεια μυϊκής μάζας σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
Επειδή οι μεγάλες δόσεις ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έχει βρεθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές, το ιχθυέλαιο βοηθά τα σκυλιά με αρθρίτιδα και ορθοπεδικά προβλήματα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη δερματίτιδα και σε άλλα προβλήματα του δέρματος, όπως και σε ορισμένες γαστρεντερικές λοιμώξεις όπως στη Νόσο Ευερέθιστου Εντέρου και στην Κολίτιδα.
Τέλος, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τη νεφρική ανεπάρκεια. Έχει δειχθεί ότι προστατεύουν τα νεφρά και σε ορισμένες νόσους των νεφρών, το ιχθυέλαιο βοηθά να μειωθεί η φλεγμονή.
Συμπερασματικά, μερικές σκέψεις πάνω στα λίπη στη δίαιτα:
1. Πάντα να συμπεριλαμβάνετε φρέσκες πηγές λίπους στη διατροφή του σκύλου σας, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού λίπους (γιαούρτι ολόπαχο, λιπαρά ψάρια, κρέας, αβγά) και ιχθυέλαιο ή σολωμέλαιο.
2. Μη μειώνετε το λίπος για να χάσει βάρος ο σκύλος σας, καλύτερα να μειώσετε την ποσότητα φαγητού.
3. Μία αντίδραση του σκύλου στα λίπη, όπως αραιά κόπρανα ή έντονη μυρωδιά απλά σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε την ποσότητα λίπους ή φαγητού, ή μπορεί να σημαίνει προβλήματα ασθενειών, όπως νόσος του Cushing, παγκρεατίτιδα, διαβήτης, νόσος του ήπατος ή προβλήματα δυσαπορρόφησης.
Το λίπος είναι απαραίτητο στη διατροφή του σκύλου και είναι σημαντικό για την ενέργεια, το δέρμα και το τρίχωμα, την υγεία των νεφρών, την καρδιά και για να κρατά σε απόσταση τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.
icelandpure.com
Μετάφραση: Μπάση Σπυριδούλα

Category: 0 σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου