Καλοκαιρινές διακοπές και σκύλος.

Είμαστε για τα καλά στα μέσα του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από μας θα πάμε σε κάποιες παραλίες να απολαύσουμε τις διάφορες δραστηριότητες της εποχής.
Με τα σκυλιά μας όμως τι γίνετε;


Το καλοκαιράκι είναι ίσως η ποιο όμορφη εποχή για τους περισσότερους ανθρώπους αλλά από την άλλη κρύβει και πολλές επικίνδυνες καταστάσεις και ιδικά για τους τετράποδους φίλους μας.
Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα καυτός και αυτό από μόνο του φέρνει πολλά προβλήματα. Παίρνοντας τον σκύλο μαζί μας θα πρέπει να σκεφτούμε αυτόν τον παράγοντα και να προβλέπουμε πάντα να έχουμε μαζί μας νερό για να δροσίζουμε τον φιλαράκο μας αρκετά συχνά.


Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο θα πρέπει να περιέχουν αρκετές στάσεις ξεκούρασης και να εξασφαλίζουν στον σκύλο μας την απαραίτητη ασφάλεια αλλά και δροσιά. Δεν τον αφήνουμε ποτέ στο αυτοκίνητο με κλειστά τα παράθυρα μέσα  γιατί εκεί οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ξεπερνούν εύκολα τους 40 βαθμούς.
Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν και δροσίζονται από την αναπνοή τους εισπνέοντας δροσερό αέρα και εκπνέοντας τον ζεστό.


Προσέξτε να μην έχετε το κεφάλι του έξω από το παράθυρο γιατί ο σκύλος σας μπορεί να τραυματιστεί από διάφορα αιωρούμενα σωματίδια ή κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο, να τσιμπηθεί από κάποια σφήγκα ή ακόμη και να πηδήξει έξω.
Τα εγκαύματα καραδοκούν αν εκθέτουμε τον σκύλο μας πολύ ώρα στο ήλιο και ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζουν οι φυλές με κοντή τρίχα.  Η καυτή άμμος και η άσφαλτος πυρώνει το καλοκαίρι και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα πέλματα τους.


Αυτή την εποχή κάνουν εντονότερα την εμφάνιση τους διάφορα έντομα(σκορπιοί, μέλισσες, κουνούπια κ.α) αλλά και φίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον σκύλο μας. Θα πρέπει λοιπόν να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας πριν το ταξίδι, για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουμε.
Η θάλασσα είναι μια πηγή χαράς για τα περισσότερα σκυλιά αλλά προσέξτε μην το παρακάνετε. Ατελείωτες ώρες κατά μεσής της ημέρας χαρακτηρίζονται επικίνδυνες. Νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα είναι ότι καλύτερο για να  χαρούμε και εμείς και ο σκύλος το νερό με ασφάλεια.
Αποφεύγετε να κουράζετε τον σκύλος σας τις καυτές ώρες με πολύ τρέξιμο και εκπαίδευση αλλά εξασφαλίστε του ηρεμία και δροσιά. Μην τον αφήνετε να κολυμπά με τις ώρες γιατί μπορεί εύκολα να κουραστεί και να μην αντέξει. Στην θάλασσα να τον έχετε πάντα υπό την παρακολούθηση σας και να είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση αν κάτι δεν πάει καλά.


Πηγαίνοντας σε κάποιο μέρος, ενημερωθείτε από νωρίς αν δέχονται σκυλιά για να μην ταλαιπωρηθείτε άδικα και “διαβάστε” καλά το μέρος για να ξέρετε πώς και πού θα κινηθείτε με τον σκύλο σας με ασφάλεια.
Αν παίρνετε τον σκύλο για πρώτη φορά μαζί σας  σε πολυσύχναστα μέρη, ο πολύς κόσμος και η έντονη φασαρία και μουσική πιθανόν να τον στρεσάρουν.
Οι αλλαγές που εμφανίζονται στην ζωή του, είναι πολλές μαζί και μεγάλες και αν δεν είναι συνηθισμένος μπορεί να μας παρουσιάσει προβλήματα στην συμπεριφορά του, λόγο μη ικανότητας διαχείρισης τον καταστάσεων που του παρουσιάζονται.
Οι διακοπές τον ανθρώπων δεν είναι πάντοτε ευχάριστες για τους σκύλους. Για εμάς φαντάζει ιδανικό να τον έχουμε μαζί μας αλλά για τον σκύλο μπορεί και να είναι πηγή προβλημάτων ή και κάποιου σοβαρού ατυχήματος.


Αν έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή σας που γνωρίζετε ότι μπορείτε να του εμπιστευθείτε τον τετράποδο φιλαράκο σας καλό είναι να τον ενημερώσετε για το πρόγραμμα του σκύλου σας και τις ιδιαιτερότητες του και να απολαύσετε τις διακοπές σας με ηρεμία και τον σκύλο σας ασφαλή.
Από την άλλη υπάρχουν  και τα ξενοδοχεία σκύλων.


Σκεφτείτε πολύ προσεκτικά με ποιο θα συνεργαστείτε. Επισκεφτείτε το χώρο από νωρίς, ελέγξτε τις συνθήκες διαβίωσις και τους χώρους εκτόνωσης αλλά και το προσωπικό. Μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή πριν φύγετε για διακοπές. Καλό είναι να υπάρχει εκπαιδευτής ανάμεσα στο προσωπικό του ξενοδοχείο. Είναι σημαντικό να μπορούν να παρατηρηθούν τα σημάδια στρες που τυχόν θα εμφανιστούν στον σκύλο και να τον βοηθήσουν αν χρειαστεί με υπεύθυνο και φιλικό τρόπο.
Αν υπάρχει η απαιτούμενη υπευθυνότητα από το προσωπικό του ξενοδοχείου κατοικίδιων που επιλέξατε να είστε σίγουροι ότι ο σκύλο σας θα κάνει και αυτός τις διακοπές του.
Καλό Καλοκαίρι με δροσερές και ασφαλείς διακοπές …!

ΠΗΓΗ : http://kynagon.wordpress.com

Category: 0 σχόλια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου